Saber tot dels ous
Com a norma general,sigui quin sigui el tipus d’ou que vulgueu, no es cuinarà més de 10 minuts. Deu minuts per a un ou dur.
Aquí teniu 7 consells per conèixer tot sobre els ous, la seva cocció, conservació, etc.
1. He de començar a cuinar amb l’aigua freda o esperar que bulli?
Alguns experts recomanen posar-los immediatament, aigua freda, per a una cocció superior a 7 minuts. Aquesta és una manera d’evitar que es trenquin quan entrin en contacte en bullir l’aigua.
Per descomptat, esperar que l’aigua s’escalfi és una manera més precisa de controlar el temps de cocció dels ous sense haver de vigilar. Personalment, espero que bulli l’aigua per posar-los.
2. Evitar que el vostre ou no es trenqui en posar-lo dins de l’aigua
Si us preocupa que el vostre ou es trenqui quan el poseu en aigua bullent, aquí teniu alguns consells: deixeu l’ou a temperatura ambient durant mitja hora abans de cuinar-lo; punxa l’ou amb una agulla i fes-la caure suaument a l’aigua amb una espumadora o una cullera gran.
3. He de salar l’aigua de la cocció?
Precisament per la porositat de la closca és interessant salar l’aigua de cocció dels ous perquè absorbeixin part d’aquesta sal. A Catalunya tenim la sort de tenir molt bones sals, com la sal del delta de l’ebre, o la d’Eivissa. La sal o el vinagre també ajuden a la clara d’ou a coagular-se ràpidament.
4. Com pelar fàcilment els ous?
Pelar els ous de vegades és difícil.
Pareu la cocció submergint els ous cuits en aigua freda. Això no només us permetrà pelar-los amb més facilitat, sinó també d’ajustar el temps de cocció de forma precisa, i evitar en treure’ls de l’aigua que la calor residual continuï cuinant l’ou, encara que ja no estigui dins de l’aigua bullent.
5. Classificació dels ous.
Hem de mirar d’adquirir sempre el millor producte dins del vostre pressupost.
Recordem breument la classificació dels ous, el primer dígit del número que tenim sobre els ous va de 0 a 3. Aquest dígit indica el tipus de la gallina d’on provenen:
– 0 per als ous de gallines criades a l’aire lliure i alimentades amb productes ecològics,
– 1 per als ous de gallines criades en llibertat,
– 2 per als ous de gallines criades a terra de forma intensiva a l’interior però sense gàbia,
– 3 per als ous de gallines criades en bateria o gàbia.
6. He de conservar els ous a la nevera?
La millor manera d’emmagatzemar els ous és la manera antiga: a temperatura ambient i en un petit cistell el fons del qual estarà cobert de blat. Us sorprendrà la seva vida útil.
Si els posem a la nevera, per protegir de la humitat que tinguem a casa, els ous no s’han d’emmagatzemar a la porta de la nevera, sinó a les prestatgeries de l’interior de l’electrodomèstic. La raó és que d’aquesta manera sempre mantindran una temperatura més constant i més fresca que a la porta, que sempre està més en contacte amb la cuina cada vegada que obrim la nevera.
Conservar-los en la capsa de cartó protegeix els ous i evita que absorbeixin olors fortes d’altres aliments presents a la nevera a través dels milers de petits porus que té la closca de l’ou.
Consell: si teniu tòfones, no dubteu a mantenir-les a prop dels ous. Igual que la sal, la closca porosa deixarà passar l’aroma de la tòfona per donar als vostres ous un gust únic.
7. El meu ou és encara fresc i comestible?
Hi ha moltes teories sobre la data de caducitat dels ous, des dels que diuen que s’han de consumir abans d’aquesta data de caducitat, fins als que diuen que els ous es mantenen frescos durant un mes sense cap problema.
Evidentment, com més fresc sigui millor, i sobretot, si es menja cru o poc cuit l’ou, és millor no arriscar-se massa per empassar-se un ou passat. Sigui com sigui, un truc conegut per saber el fresc que és un ou és submergir-lo en aigua. Si es queda horitzontalment, l’ou encara és comestible. Si es posa verticalment, l’ou ha caducat.